Dobre jedzenie, czyli co jeść by wspomóc odchudzanie


Czerwiec 30th, 2013 utworzone przez: Aneta

W tym artykule zajmiemy się kilkoma produktami spożywczymi, które jedzone, może nie codziennie, ale na pewno często, najszybciej wpływają na wspomaganie odchudzania i zatrzymanie szczupłej sylwetki.

Myślę, że będzie to wartościowy tekst dla tych, którzy na serio marzą o szczupłej sylwetce, która przecież, zwłaszcza latem, przyciąga męskie i żeńskie spojrzenia: chłop nie może od nas oderwać oczu, a inne baby zielenieją z zazdrości i odwrotnie- chłop patrzy z zazdrością na szczupłego konkurenta, któremu na szyi dyndają najlepsze  w mieście laski 😉 Co zatem powinniśmy jeść, by nasze ciało było szczupłe i zgrabne i nie wisiało nad nami widmo odchudzania?

Jabłka

To chyba podstawa i klasyka jeśli chodzi o zdrowe odżywianie i szczupłą, odchudzoną sylwetkę. Jabłka zawierają w sobie sporo błonnika, który pomaga trawić i działają na zasadzie miotełki- oczyszczają organizm z toksyn. Co równie ważne, jedzenie przynajmniej jednego jabłka dziennie wpływa pozytywnie na prace jelit i całego przewodu pokarmowego. Dzięki zawartości antyoksydantów jabłka chronią organizm przed tzw. zespołem metabolicznym, czyli chorobą, której sygnałami są otyłość brzuszna, czy miażdżyca.

jabłka w koszu

Jabłka w koszu
(zdj. z www.italianfoodforever.com)

 

Jagody

Tak, to może wydawać się nieco dziwne, ale wszystkie owoce jagodowe sprawiają, że możemy cieszyć się szczupłą sylwetką. Same granatowe jagody są najlepsze. Zawierają, podobnie jak jabłka, sporo antyoksydantów, oraz błonnika, który wspomaga trawienie i wchłania więcej tłuszczu – to dobra wiadomość dla odchudzających się. Większość ludzi traktuje jagody jako miły deser, ale owoce te z powodzeniem można stosować przy innych daniach. Przykładowo, można z nich tworzyć pyszne sosy.

jagody w misce

Jagody w misce
(zdj. z www.eatlivegrowpaleo.com)

Parmezan

Może błędnie kojarzyć się raczej z tłustszymi i mało odchudzającymi potrawami (zwłaszcza gdy posypujemy nim lasagne) i choć sam z siebie także nie należy do potraw niskokalorycznych, to jednak okazuje się lekkostrawny, a w połączeniu z mlekiem stanowi gigantyczną bombę wapniową, która hamuje rozrost tłuszczu i uczucie głodu. Czego więcej chcieć, gdy się odchudzamy? 😉 Długo dojrzewa, jest więc bogatym źródłem witamin, wapnia i aminokwasów. Wapń reguluje działanie ośrodka odpowiedzialnego za sytość i głód, więc pragnąc się odchudzić, możemy jak najbardziej wprowadzić parmezan do naszej diety.

parmezan

Parmezan
(zdj. z www.sargento.com)

Chili

Tutaj również co niektórzy mogliby się zdziwić. Jak to, chili przy odchudzaniu? A owszem. Chili, podobnie jak i inne ostre przyprawy typu pieprz czy curry, doskonale działają na niechciany tłuszczyk, przyspieszając jego spalanie, oraz przemianę materii. Chili przyspiesza naprawdę w niezłym tempie, ponieważ zawarta w niej kapsaicyna powoduje spalenie kalorii już w dwadzieścia minut po posiłku! Dodatkowym atutem chili jest też fakt, iż potrawy nią przyprawione są niezwykle ostre co powoduje wolniejsze ich spożywanie i w rezultacie szybsze trawienie i odczucie sytości. Ja osobiście nie jestem fanką ostrych przypraw, ale dla kogoś kto pragnie się odchudzać, jest to świetne rozwiązanie.

chili

Chili
(zdj. z www.mentalfloss.com)

Oliwa z oliwek

Wprawdzie niektórzy uważają, że w naszej szerokości geograficznej i klimacie oliwki to nie najlepsze rozwiązanie, jednak oliwa z oliwek posiada mnóstwo walorów dla osób pragnących się odchudzać. Przede wszystkim jest bardzo zdrowa i wartościowa dla serca, chroni przed zapaleniem tkanek, narządów i naczyń krwionośnych. Jest doskonała dla osób odchudzających się, ponieważ pomaga walczyć z apetytem. Można ją dodawać z powodzeniem do surowych i duszonych warzyw, oraz sałatek. Zwiększa wówczas przyswajalność. Chcesz mieć szczupłą sylwetkę? Dodawaj oliwę do makaronów z bazylią i czosnkiem!

oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek
(zdj. z www.prosodol.gr)

Kapusta włoska

Gdy ją ujrzałam na zdjęciu, pierwsze moje skojarzenie to warzywny dodatek do hamburgerów, co raczej nie kojarzy się z odchudzaniem, ale nic bardziej mylnego. Kapusta włoska jest doskonałym źródłem witamin i błonnika. Idealnie sprawdza się w sałatkach i surówkach. Jest dobra do dietetycznych i odchudzających sosów z jogurtem czy chudym kefirem i ziołami, ale równie dobrze można ją połączyć z tuńczykiem czy kaszą. Kapusta ma tylko jedną wadę- powoduje wzdęcia.

kapusta włoska

Kapusta włoska
(zdj. z www.seasaltwithfood.com)

Soczewica

To produkt, który można spokojnie polecić osobom zmagającym się z zalegającym tłuszczykiem na brzuszku (hmm… panowie?). Soczewica to największy pogromca tego problemu. Dzięki dużej zawartości białka i rozpuszczalnego błonnika pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, dzięki czemu hamuje apetyt. Wszystkie odmiany soczewicy są bardzo dobre i zdrowe i wcale nie trzeba ich namaczać, żeby szybciej się ugotowały.

soczewica

Soczewica
(zdj. z www.livestrong.com)

Jaja a wspomaganie odchudzania

Mówi się, że białko jaj jest niemal idealnym wzorem protein i chyba coś w tym jest. Białko jaja jest w stu procentach przyswajane przez organizm człowieka, dlatego ma tak dobry wpływ. Co więcej, spożycie jaja na śniadanie gwarantuje uczucie dłuższej sytości, dzięki czemu nie staniemy się głodni zaraz w godzinę po zjedzeniu innego śniadania. Dla osób odchudzających się to także dobra wiadomość, ponieważ duża ilość spożytego białka przyspiesza proces spalania tłuszczu, a o to nam w odchudzaniu chodzi. Nie ma jakiejś specjalnej recepty na sposób w jaki należałoby jeść jaja, ale naukowcy i spece od dietetyki uważają, że najlepszą i najbardziej przyswajalną formą jaja jest jajecznica, zaraz za nią omlet z warzywami i wędliną, oraz jako pasta do pieczywa. Jajko to jednak cholesterol, więc jeśli ktoś nie chce jaj kurzych, spokojnie może przerzucić się na np. przepiórki 🙂

jajko

Jajko
(zdj. z www.thehealthyapron.com)

Jogurty naturalne

To chyba najpopularniejszy produkt wspomagający odchudzanie. Z jednej strony jest to produkt mleczny, zawierający dużo wapnia i witamin, z drugiej jest na tyle chudy, by można było spokojnie go jeść i nie bać się tłuszczyku. Najlepszą formą podania naturalnego jogurtu są wszelkiego rodzaju sałatki czy surówki. Można go także użyć do koktajli owocowych. Jogurty naturalne zawierają niemal idealnie dopasowane składniki odżywcze, oraz co najważniejsze, utrzymują stały poziom glukozy we krwi.

jogurt naturalny

Wspomaganie odchudzania jogurtem naturalnym
(zdj. z www.anticandidadietplan.com)

Tak więc odchudzajmy się ze smakiem!! 🙂

 

Tagi: ,
W kategorii: Zdrowie a żywność
Komentarze: komentarze 3 »

3 odpowiedzi na “Dobre jedzenie, czyli co jeść by wspomóc odchudzanie”

  1. mirka napisał(a):

    moim kluczem do sukcesu podczas odchudzania jest bieganie, regularne jedzenie posiłków i naturalny suplement 2be slim, ma w swoim skłądzie bardzo dużo wartościowych składników m.in. wyciąg z morszczynu czy białej fasoli, codziennie rano i wieczorem przyjmuję jedną pastylkę

  2. Andrzej napisał(a):

    Czyli nie ma to jak porządna jajecznica najlepiej z dodatkiem chili (oraz oczywiście cebulki i podkładu mięsnego). Albo pierogi z soczewicą…
    Ech, palce lizać!
    A jagody mają dodatkowy bonus do odchudzania, choć tylko w wypadku gdy sami je zbieramy – zanim nazbiera się ich odpowiednio dużo to człowiek trochę tłuszczyku spali… 😉

    • Aneta napisał(a):

      Czyli dokładnie taka jajecznica, jaką ostatnio zrobiłeś 🙂 A co do jagód, nie pamiętam, kiedy je ostatnio zbierałam… Ze sto lat minęło jak nic.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje