Przepis na kiszoną cytrynę


Sierpień 14th, 2014 utworzone przez: Aneta

Tak, dokładnie, nie mylicie się. Któregoś pięknego dnia znalazłam w necie przepis na kiszoną cytrynę i sama nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. A podobno istnieje i radzi sobie całkiem dobrze na świecie.

Jest m.in. składnikiem różnych potraw w kuchni marokańskiej. U nas cytryna, owszem, jest znana, ale raczej jako świeży owoc/warzywo, dodawany do herbaty lub jako składnik różnych potraw (ścierana skórka albo wyciśnięty sok). Jednak możemy mieć także do czynienia z kiszoną cytryną i właśnie tutaj podaję przepis na nią.

Przepis na kiszoną cytrynę:

  • 5 cytryn
  • 3 ząbki czosnku
  • sól gruboziarnista
  • liść laurowy
  • kora cynamonu
  • sok z jednej cytryny

W pierwszej kolejności należy sparzyć i wyszorować cytryny a potem pokroić je na cztery części tak, by wszystkie ćwiartki łączyły się w podstawie. Wcieramy wewnątrz cytryn sól gruboziarnistą i wkładamy do słoika. Pamiętajmy, by ułożyć je ciasno. Następnie dodajemy liść laurowy, jeden ząbek czosnku i cynamon. Lejemy do słoika sok z cytryny i całość podlewamy ładnie przegotowaną wodą. Zamykamy dokładnie i odstawiamy na tydzień. I można jeść! 🙂

kiszone cytryny w słoikach

Kiszone cytryny w słoikach
(zdj. z www.awesomepickle.com)

cytryna w ćwiartkach

Cytryna w ćwiartkach
(zdj. z www.taste.com.au)

kiszone cytryny na talerzu

Kiszone cytryny na talerzu
(zdj. z www.phickle.com)

Nic, tylko jeść. Zwłaszcza, że cytryna w jakiejkolwiek postaci to prawdziwa bomba witaminowa i dobrodziejstwo dla naszego zdrowia. Jest jednym z najważniejszych źródeł witaminy C. Cytryna odświeża oddech, pomaga w walce z łupieżem, opóźnia procesy starzenia, poprawia wygląd skóry, oraz co ważne, obniża poziom cholesterolu we krwi.

Tagi: ,
W kategorii: Przetwory
Komentarze: komentarzy 6 »

6 odpowiedzi na “Przepis na kiszoną cytrynę”

  1. Leszek napisał(a):

    Kiszona cytryna to chyba najdziwniejsza potrawa, o której ostatnio słyszałem 🙂 aż spróbuję coś takiego zrobić, ciekawi mnie strasznie jak będzie to smakować

  2. Automator napisał(a):

    Cud miód i cytrna. : D Na zimowy front z przeziębieniem nie ma nic lepszego. : )

  3. easylife napisał(a):

    wow, kiszona cytryna! próbuję sobie wyobrazić, jak to smakuje i chyba nie pozostaje mi nic innego, jak po prostu samemu ją zrobić 🙂 Do czego używasz tej kiszonej cytryny?

    • Aneta napisał(a):

      Witam, szczerze mówiąc sama nie używałam jeszcze kiszonej cytryny do niczego. Bardziej chodziło mi o sam fakt, że coś takiego istnieje. Opisałam cytrynę jako ciekawostkę kulinarną. Zastanawiam się natomiast czy można ją przypadkiem użyć tak jak używa się kiszonych ogórków… 🙂 pozdrawiam

  4. jaroslawkochanski napisał(a):

    Nigdy nie słyszałem o pomyśle kiszenia cytryny. Mimo iż nie wygląda ona po ukiszeniu jakoś bardzo apetycznie to jednak wydaje mi się, że warto spróbować. Na te zimowe mrozy dawka witaminy C będzie jak ulał

  5. Reishi napisał(a):

    Kiszona cytryna? pierwszy raz słyszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje