Przyprawy zamiast soli


Sierpień 11th, 2015 utworzone przez: Aneta

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie spożywania posiłków bez soli. Niedoprawione solą produkty są niesmaczne i trudno je przyswoić. Dlatego Polacy podobno używają soli na potęgę, co jest oczywiście bardzo niezdrowe.

Zużywamy podobno nawet do 15 gram soli dziennie, a powinniśmy tylko 5 (mała łyżeczka), co doskonale obrazuje skalę problemu. Bardzo często czytam Newsweek, w którym co jakiś czas pojawiają się artykuły dotyczące problemu otyłości i nadwagi u Polaków. Jakby tego było mało, musimy mieć świadomość, że wiele produktów dostępnych na rynku już sama w sobie zawiera dużą dawkę soli, co w połączeniu z dodatkowym „dosalaniem” potraw może być zgubne. Nawet nie wiemy, że codziennie spożywamy przesolone już wędliny, sery, pieczywo, czy gotowe mieszanki przypraw.

Można temu przeciwdziałać. Nikt z nas nie lubi się ograniczać (zwłaszcza przy tak dobrej, polskiej kuchni), ale drobnymi kroczkami można sobie pomóc w podreperowaniu zdrowia. No to co z tą solą? A to, że wcale nie musimy jej dodatkowo używać. Sól można doskonale zastąpić ziołami i innymi przyprawami, które nie tylko dodają super aromatu potrawom, ale także dodają smaku. Jedną z takich przypraw może być bazylia. Niektórym może się kojarzyć głównie ze świeżymi listkami, którymi posypuje się spaghetti bolognese, ale tak naprawdę można jej dodać do wszystkiego. Bazylia jest dobra zarówno jako świeża oraz suszona przyprawa, a dodana pod koniec gotowania sprawi, że potrawa nabierze niesamowitego, włoskiego aromatu. Dodatkowo, bazylia może być polecana osobom, które mają problemy zdrowotne związane z nerkami, wątrobą czy przeziębieniem. Mało tego, mając bakteryjne lub wirusowe problemy ze skórą, tu także bazylia ma trochę do powiedzenia 🙂

Bazylia jest świetna do dań mięsnych, sosów lub do świeżych sałatek z pomidorem, sałatą oraz oliwą. A co do rybki? A rybka lubi kolendrę. Kolendra poprawia i przyspiesza proces trawienia oraz wspomaga działanie górnych dróg oddechowych. Same zalety.

Dobra przyprawą wspomagającą smak potraw jest także tymianek. Jest dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. Dodatkowo, tymianek poprawia samopoczucie i zwiększa sprawność umysłową.

Zatem spróbujmy zastąpić niezdrową sól lepszymi przyprawami i cieszmy się lepszym samopoczuciem!

rozsypana sól

Rozsypana sól (zdj. z www.petesteel.com )

 

Tagi: ,,
W kategorii: Zdrowie a żywność,Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje