Racuchy z jabłkami


Wrzesień 4th, 2012 utworzone przez: Aneta

Racuchy z jabłkami to sztandarowe danie mojego męża. I nie mówię tu o pałaszowaniu, co się rozumie samo przez się, ale o przygotowywaniu. Mój mąż wprost uwielbia stać przy kuchni i babrać się w cieście i cukrze pudrze. Nie mówię już o tym, jak wygląda wtedy nasza kuchnia. Jest słodko… 😉

Racuchy z jabłkami to także mój przysmak, choć nie admiruję go tak jak mój mąż. Ostatnio byliśmy z wizytą u kuzynki i na odchodne dostaliśmy reklamówkę jabłek, dopiero co spadłych z drzewa. Jabłka były przepyszne: słodkie, ale nie bardzo, lekko kwaskowate, a co najważniejsze – nie rozpadały się przy krojeniu.

Produkcją racuchów zajął się oczywiście mój mąż, a ja stałam nad nim i patrzyłam mu na ręce 🙂

Oto produkcja racuchów:

  • 7 jabłek średniej wielkości
  • litr mleka
  • mąka (do racuchów idzie zazwyczaj 2/3)
  • jajko
  • szczypta soli, łyżeczka cukru
  • cukier puder do posypania

Jabłka myjemy, obieramy i próbujemy elegancko pokroić je na plasterki.

Jabłka na racuchy

Jabłka na racuchy

 

W czasie, gdy jedno kroi jabłka, drugie wyrabia ciasto na placki. Litr mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy jajko, sól, cukier i miksujemy, dodając co chwilę odrobinę mąki. Konsystencja ciasta zależy od naszych upodobań, ale zasadniczo chodzi o to, by ciasto nie spływało z jabłka i było odpowiednio gęste. Na pewno gęstsze niż na naleśniki.

Obtaczamy plastry jabłek w cieście i kładziemy na rozgrzany na patelni olej.

Smażone racuchy z jabłkami

Smażone racuchy

 

Smażone racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Lubicie racuchy z jabłkami, a może smakują Wam z jakimiś innymi dodatkami? Piszcie!

 

Tagi: ,
W kategorii: Z mąki i nabiału
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje