Risotto z kurczakiem – mój przepis


Październik 4th, 2013 utworzone przez: Aneta

Risotto jest jedną z moich ulubionych potraw i jakiś czas temu postanowiłam sama nauczyć się je robić. Jakoś tak zawsze wydawało mi się, że ugotowanie risotto to bardzo trudna rzecz i zawsze podziwiałam swoją mamę za to, że ryż jest tak idealnie ugotowany i aromatyczny a warzywa mięciutkie i pyszne.

Dziś sama już wiem jak zrobić risotto. Nie jest to może tak idealne jak to u mamy (wszystkie potrawy jakimś sposobem nigdy nie są tak idealne jak u mamy…), ale za to już wiem, że nie jest to trudne w przygotowaniu. Tylko lekko pracochłonne… A co ciekawe, risotto można przygotować z czymkolwiek się chce. My uwielbiamy risotto z kawałkami smażonej piersi kurczaka. A więc do dzieła – zróbmy risotto z kurczakiem …

Przepis na risotto  z kurczakiem (dla 2 osób na dwa dni):

  • opakowanie ryżu (idą wszystkie 4 torebki)
  • puszka zielonego groszku
  • 1 l bulionu z kostki
  • kukurydza
  • podwójna pierś z kurczaka
  • olej
  • 2 patelnie (jak się komuś nie chce w międzyczasie myć jednej)

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki i podsmażamy na oleju na patelni. W tym czasie odsączamy groszek i kukurydzę.

risotto-podsmazanie-kurczaka

Podsmażanie piersi z kurczaka

Następnie rozpuszczamy w litrze wrzątku kostkę rosołową. Po tych manipulacjach wysypujemy na drugą patelnię suchy ryż i podsmażamy na równie suchej patelni aż się zeszkli.

risotto-ryz

Ryż na patelni

Gdy już będzie gotowy zalewamy go połową litra bulionu i czekamy aż wsiąknie.

risotto-bulion-ryz

Ryż zalany bulionem

Gdy ryż wchłonie część bulionu, można dodać kurczaka i warzywa i dusić, podlewając w międzyczasie bulionem tak, by ryż się nie przypalił.

groszek i kukurydza wymieszane

Groszek i kukurydza wymieszane

I tym sposobem uzyskaliśmy pyszne risotto z kurczakiem 🙂 Nie podaję tu specjalnie czasu robienia, bo wszystko wychodzi mi na oko. Po prostu sprawdzam miękkość ryżu i warzyw co jakiś czas i to jest chyba najlepszy sposób. Nigdy nie zdarzyło mi się zrobić czegoś dobrze zgodnie z podanym czasem (a miałam już parę takich sytuacji), więc po prostu wszystko robię na oko. I jak na razie działa 🙂

risotto-z-kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby,Zupy i dania jednogarnkowe
Komentarze: komentarze 2 »

2 odpowiedzi na “Risotto z kurczakiem – mój przepis”

  1. studio-mody napisał(a):

    A do risotto, jaki trzeba kupić ryż? 🙂
    Jakiś specjalny????

    • Aneta napisał(a):

      Jest wprawdzie specjalny ryż akurat do risotto, bo chodzi podobno o to, by odpowiednio szybko wchłonął bulion, ale ja powiem szczerze, że używam zwykłego długoziarnistego i jeszcze problemów nie miałam. Co kto lubi 🙂 Możesz poszukać w sklepach. Pisze chyba nawet na pudełku, że to ryż do risotto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje