Rozmaryn-zastosowanie


Październik 4th, 2013 utworzone przez: Aneta

Rozmaryn jest bardzo ciekawą i charakterystyczną rośliną, pochodzącą z terenów Morza Śródziemnego. Ma zastosowania różnorakie, można go np. dodać do kąpieli – ma działanie odświeżające i poprawia krążenie, poza tym leczy bóle głowy i mięśni.

W kuchni zaś używa się suszonych listków, które mają charakterystyczny silny zapach i gorzkawy smak. Podobnie jak lubczyk, wchodzi w skład ziół prowansalskich i można go stosować w zasadzie niemal do wszystkiego. Można przyprawiać nim drób, dziczyznę, wieprzowinę, pieczone ziemniaki oraz zupy jarzynowe. Najlepiej czuje się w towarzystwie czosnku i grzybów.

Jak dbać o rozmaryn?

Jako roślinę rozmaryn można hodować w donicy, trzeba tylko uważać, gdzie się go stawia. Roślinka lubi ciepłe i słoneczne miejsca takie jak balkon czy taras, ale bezwietrzne. Zimą także musi być jasne i ciepłe miejsce, ponieważ rozmaryn nie lubi zimna i na mrozie zwyczajnie umrze. Słyszałam także, że jeśli planujemy przywieźć rozmaryn z zagranicy powinniśmy się nad tym mocno zastanowić, ponieważ roślina może nie przeżyć polskich warunków. I nie chodzi mi o politykę, bo to rozmaryn ma z pewnością głęboko w korzeniu, ale o klimat – w Polsce panuje suchy i chłodniejszy klimat niż w Europie Zachodniej. O Skandynawii nie rozmawiamy. Jednak z całą pewnością nie trzeba jechać po rozmaryn aż za granicę, bo z powodzeniem można go dostać i uprawiać w Polsce, na własnym balkonie.

rozmaryn świeży

Rozmaryn świeży

Tagi: ,
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje