Schab pieczony w marynacie


Wrzesień 1st, 2012 utworzone przez: Aneta

Jakiś czas temu postanowiliśmy upiec schab, który oboje bardzo lubimy, bo raz że można go zjeść na gorąco jako obiad, a po wystygnięciu świetnie nadaje się jako wędlina na kanapki.


Wbrew moim wcześniejszym obawom, schab pieczony przygotowuje się bardzo prosto. Kupiliśmy ponad kilogram schabu, przyprawy i czosnek. Mój małżonek zajął się przygotowanie schabu do pieczenia, bo ma talent i smak. Postanowił nieco poeksperymentować i dodać do schabu jałowca. Ta przyprawa ma niesamowity zapach. Gdy ją wącham kojarzy mi się z lasem. Dodanie jałowca do marynaty było świetnym pomysłem. Wyszedł nam całkiem niezły kawałek pieczonego mięsa.

Oto przepis:

Schab pieczony
– schab (ja kupiłam 1,03 kg)
– jałowiec (10 ziarenek)
– zioła prowansalskie
– pieprz ziołowy
– oliwa
– czosnek (5 ząbków)

Przyprawy należy wymieszać z odrobiną oliwy. Ziarenka jałowca rozgnieść i dodać do tej masy. Czosnek pokroić na cienkie plasterki.

zioła do schabu, czosnek, jałowiec

Przyprawy do schabu

Schab należy ponakłuwać nożem tak, aby porobiły się w nim otwory, do których napychamy czosnku.

 

Schab z nakłuciami

Schab

Gdy schab jest już naczosnkowany, teraz następuje najlepsze, czyli nacieranie mięsa solą i przyprawami. Chciałabym specjalnie podkreślić to natarcie solą lub posypanie nią, ponieważ my zapomnieliśmy o soli i schab wyszedł nam niedostatecznie słony. Same przyprawy nie wystarczą. Więc solimy schab i nacieramy przyprawami.

Schab w przyprawach z ziół i czosnku

Schab w marynacie

Gdy schab jest już natarty, odstawiamy go np do lodówki na pół godziny (nasz schab leżał nawet więcej), żeby przyprawy wsiąkły i  przegryzły się  z mięsem. Po pół godzinie wkładamy schab do naczynia żaroodpornego i do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy z półtorej godziny, ale nasz schab piekł się nieco dłużej. W sumie przesadzać też nie należy, bo schab im dłużej się piecze, tym jest bardziej suchy. Wiem, że niektórzy lubią też piec schab ze śliwką w środku, ale ja tego nie lubię. Zawsze na każdej imprezie zostawiam śliwkę z boku ;). Natomiast sam schab smakuje obłędnie, a po wystygnięciu może śmiało służyć za wędlinę na kanapki, czy jako przystawka na przyjęcie.

SMACZNEGO 🙂

Pieczony schab w marynacie

Schab pieczony

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Schab pieczony w marynacie”

  1. Justyna napisał(a):

    Zrobiliśmy, przepyszny!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje