Schab pieczony z fasolką szparagową


Listopad 5th, 2012 utworzone przez: Aneta

Schab pieczony z fasolką szparagową to główne danie, które zagościło w moim domu w ostatnią sobotę. Tego dnia mieliśmy gościć drobną część rodziny no i należało podać coś do jedzenia. Nie żeby miał być to jakiś wielki, wystawny obiad, ale pokazać się wypadało.

Postanowiliśmy zatem wykonać schab pieczony, przyprawiony wedle pomysłu mego męża, ale żeby schabik nie czuł się samotny dodaliśmy do niego witaminki w postaci zmrożonej na kamień fasolki szparagowej. Jako że mieliśmy w zamrażalniku spory zapas fasolki, dodaliśmy ją zatem do mięsa. Schab pieczony z fasolką szparagową wyszedł bardzo dobrze (mamy nadzieję, że gościom również smakował), z czego oboje byliśmy bardzo dumni, zwłaszcza że ze schabem to nigdy nic nie wiadomo czy się przypadkiem nie za mocno przypiecze.

Schab pieczony z fasolką szparagową to bardzo proste danie a ile przy tym uciechy z przyprawianiem go! 🙂 Schab piekliśmy w piekarniku, w brytfance. Na początku zastanawiałam się czy nie wrzucić go do specjalnego worka do pieczenia, ale zrezygnowałam z tego ze względu na fasolkę, no i przecież należało go jakoś elegancko podać gościom 😉

Schab pieczony z fasolką szparagową:

  • kilo dwadzieścia schabu (ja wzięłam tyle dla sześciu osób)
  • czosnek
  • jałowiec
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • szczypta czarnego pieprzu
  • sól
  • majeranek
  • oliwa

Schab nakłuwamy w kilku miejscach i upychamy w nim pokrojony na plasterki czosnek. Schab nacieramy solą i przygotowujemy mieszankę przypraw: zmiażdżony i posiekany jałowiec, szczyptę ziół prowansalskich, majeranek, pieprz ziołowy, czarny pieprz i to wszystko mieszamy z oliwą. Następnie nacieramy tym schab i odstawiamy na pół godziny.

schab przed upieczeniem

Przyprawiony schab

Po tym czasie wkładamy schab do brytfanki i obkładamy zamrożoną fasolką. W tym czasie proponuję nastawić piekarnik na 190 stopni aby się rozgrzał. Wstawiamy brytfankę do piekarnika i pieczemy półtorej godziny. Po tym czasie schab można jeszcze pozostawić w piekarniku przez kilka minut aby do siebie doszedł 🙂

schab przed upieczeniem w marynacie z fasolką

Schab w marynacie z fasolką

I można jeść!

 

schab plastry z fasolką

Plastry pieczonego schabu z fasolką szparagową na talerzu

Osobiście serdecznie polecam taką formę schabu pieczonego z fasolką, gdyż jest bardzo dobry no i zdrowy bo pieczony bez tłuszczu 😉

Lubicie schab? Smakuje Wam? A może macie inne pomysły na przyrządzenie schabu? Piszcie!

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Schab pieczony z fasolką szparagową”

  1. Gałązo napisał(a):

    Jak już jesteśmy przy fasolce, to ja poproszę o przepis na fasolkę po bretońsku:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje