Przeglądając internety w poszukiwaniu ciekawych inspiracji, natknęłam się na artykuł, którego już sam tytuł mnie zdziwił, że słodzona kawa i herbata źle wpływają na nasze zdrowie. Zaraz, co jest? Przecież jeszcze nie tak dawno wszyscy uczeni twierdzili, że lekkie posłodzenie kawy sprawia, że lepiej nam się myśli i nasz umysł sprawniej funkcjonuje. Postanowiłam to sprawdzić.

Pomysł jest o tyle dziwny, że przecież nic tak nie smakuje lepiej jak delikatna kawa ze śmietanką i dodatkiem cukru! Ja przynajmniej nie wyobrażam sobie inaczej. Co do herbaty, nie mam wątpliwości, nauczyłam się ją pić bez cukru, zwłaszcza że piję herbaty owocowe lub czarną aromatyzowaną, które bez cukru smakują bardzo dobrze. Ale co z kawą?

Uczeni twierdzą obecnie, że herbata i kawa czyste i bez żadnych dodatków wpływają korzystnie na nasze zdrowie, zaś wszelkiej maści słodziki i sztuczne śmietanki nie tylko źle wpływają na nasze zdrowie, ale nawet powodują tycie! Oczywiście jeśli są pite w nadmiernych ilościach. Jak podobno dowiedli badacze, ponad 2/3 ludzi na Ziemi, którzy piją kawę, słodzi ją, przez co ograniczają jej zdrowotne właściwości. Bo kawa, proszę państwa, generalnie wpływa pozytywnie na nasze zdrowie: zapobiega demencji, nowotworom i chorobom serca. W herbacie zaś pływają same witaminy i przeciwutleniacze. Jednak jeśli dodamy do kawy słodziki czy śmietanki (nawet o obniżonej zawartości tłuszczu), zubażamy nasze napoje i sprawiamy, że przeistaczają się w prawdziwe bomby kaloryczne.

Co ciekawe, to właśnie najpopularniejsze dodatki do herbaty, czyli cukier, słodziki, miód czy mleko o mniejszej zawartości tłuszczu źle wpływają na nasze zdrowie. Dla osób, które uwielbiają piesze wędrówki po górach – wypicie gorącej herbaty z cytryną i cukrem w schronisku lub na górskim szczycie jest jednym z najprzyjemniejszych momentów takiego wypadu – taka informacja z całą pewnością im się nie spodoba, choć wątpię by turyści z tego powodu przestali słodzić. Z drugiej strony, piesza wędrówka po górach oznacza ruch i dość spory wysiłek, a więc te zbędne kalorie po prostu sobie znikną i pozostaną gdzieś tam, na górskim szlaku… 🙂

Z trzeciej strony, ryzyko przytycia pojawia się tylko wtedy jeśli taką słodzoną i ośmietankowaną kawę i herbatę pijemy litrami codziennie. Wtedy faktycznie słodzona kawa i herbata źle wpływają na nasze zdrowie. Wg moich osobistych rachunków jedna kawa dziennie z łyżeczką cukru i kleksem śmietanki niczego złego nie czyni. Ja osobiście sama budzę się rano z miłą myślą o kawce 🙂 Herbatę natomiast, jak pisałam już wcześniej, nauczyłam się pić faktycznie bez cukru, ale dlatego, że piję owocowe, które z cukrem smakują obrzydliwie.

Generalnie, myślę, że sprawa przedstawia się prosto: wszystko jest dla ludzi i wszystkiego można próbować, ale z głową. Do wszystkiego trzeba mieć umiar i nie przesadzać.

Zatem, na zdrowie!

filizanka kawy na spodeczku

Filiżanka kawy na spodeczku

W kategorii: Zdrowie a żywność
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje