Smażona kiełbasa


Wrzesień 1st, 2012 utworzone przez: Aneta

Smażona kiełbasa z frytkami bardziej kojarzy się bardziej z niemiecką kuchnią, zwłaszcza jeśli dodamy do tego kufel piwa, ja jednakże przyrządziłam taką potrawę po polsku.  Ze zwykłego braku pomysłu na obiad, to po pierwsze, po drugie zaś, uznałam, że jest to potrawa prosta, acz smaczna.

Tego dnia bowiem spacerując po stoisku z mięsem i wędlinami w galerii handlowej, trafiliśmy na ładnie wyglądającą kiełbasę. Taką zwyczajną, z serii „podwawelska” czy inna. Oczyma wyobraźni zobaczyłam ją podpieczoną ładnie na patelni, z frytkami i jakimś warzywkiem w charakterze surówki. Mój mąż zaaprobował pomysł i kupiliśmy spore pęto tej kiełbasy. Do tego dołożyliśmy mrożone frytki, bo akurat na takie miałam ochotę i zanieśliśmy do domu. I tak stworzyliśmy na obiad pieczoną kiełbasę z frytkami. Smakowało bardzo, a nawet bardziej. 🙂

Oto, co zrobiliśmy:

Smażona kiełbasa z frytkami:

 

  •  spore pęto kiełbasy zwyczajnej
  • opakowanie mrożonych frytek
  • olej do smażenia

 

Kiełbasę dzielimy na cztery kawałki, te kawałki dodatkowo przekrajamy na pół i nacinamy w dowolny wzorek. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kiełbasę przez chwilę, aż się ładnie przyrumieni.

Kiełbasa smażona na patelni

Smażona kiełbasa

 

W tym czasie otwieramy opakowanie frytek, wrzucamy je na czystą tacę i wsuwamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Podpiekamy kilka minut. Jeśli chcemy mieć obiad na dwa dni (tak jest wg mnie ekonomiczniej), nie wysypujmy wszystkich frytek od razu. Wystarczy połowa opakowania.

Mrożone frytki

Frytki

Po kilkunastu minutach mamy gotowe, smaczne danie. Przy odrobinie sprytu wystarczy na dwa dni 🙂

                                                                                    SMACZNEGO!

Kiełbasa smażona na patelni z frytkami

Smażona kiełbasa z frytkami

 

 

 

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje