Smażony filet z indyka


Sierpień 30th, 2012 utworzone przez: Aneta

Pewnego dnia zostaliśmy zaproszeni na obiad do mojej mamy, która jest jedną z najlepszych kucharek świata i od razu mówię, że nie ma w tym żadnej przesady. Moja mama gotuje bardzo dobrze, świetnie dobiera przyprawy i smaki i mam cichą nadzieję, że odziedziczę po niej tę zdolność. Podczas wizyty dostaliśmy do jedzenia coś przepysznego, a mianowicie smażony filet z indyka, popularnie zwany piersią.

Indyk był rewelacyjny, udało mi się dostać przepis na fantastyczne filety, smażone na patelni. I dopiero usłyszawszy przepis, dowiedziałam się, dlaczego smakowały tak niebiańsko. Otóż, cała kwestia polegałam na tym, że filety obtaczane były w… PRZYPRAWIE GRILLOWEJ… Tej przyprawy akurat u moich rodziców jest sporo, ponieważ wszyscy lubią grillować i zawsze jakieś odpowiednie zioła w domu są. Przygotowanie filetów z indyka do najtrudniejszych nie należy, bo z tego co widziałam, przygotowanie opiera się na takich samych czynnościach jak przyrządzanie filetów z kurczaka. Filety z indyka robi się szybko, pachną pięknie a smakują jeszcze lepiej. 🙂

W ogóle muszę stwierdzić, że nie tylko filety, ale cały indyk lubi gościć w domu mojej mamy. Sobotni rosół gotowany jest na udzie z indyka i muszę powiedzieć, że jest o wiele lepszy niż ten kurczakowy. Rosół z kurczaka jest mdły i średnio smaczny (a na pewno taki był mój pierwszy rosół ;p), za to rosół z indyka rewelacyjny. Ja dodatkowo przyzwyczaiłam się jeszcze do przyprawiania zupy przyprawą Maggi i nic innego dla mnie nie istnieje. A filet z indyka stał się od tego pamiętnego obiadu moją kolejną ulubioną potrawą.
Oto przepis:

Smażony filet z indyka:
– filet z indyka
– przyprawa do grilla z pieprzem cayenne
– olej
– margaryna Planta

Filet porozcinać na kotleciki (tak jak filet z kurczaka). Na talerzu wymieszać odrobinę oleju z grillową marynatą i obtoczyć kotlety. Można odczekać nieco, żeby marynata wsiąkła.
Na patelni rozgrzać kawałek tłuszczu (moja mama używa Planty) i usmażyć filety. Kotleciki dostaliśmy razem z młodymi ziemniaczkami i bigosem z młodej kapusty (ten przepis będzie oddzielnie).

POLECAM I SMACZNEGO 🙂

 

Smażona pierś z indyka

Filet z indyka

Co sądzicie o tej potrawie? Smakuje wam usmażony filet z indyka? Piszcie!

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje