Smażony karczek w ziołach prowansalskich


Sierpień 26th, 2012 utworzone przez: Aneta

Witam serdecznie, Na początku mojej kariery kuchenno- blogowej chciałabym się pochwalić daniem, które ostatnio zawojowało naszą kuchnię. Mowa o karczku, który świetnie nadaje się na obiad nie tylko w formie pieczonej w piekarniku, ale równie dobrze spełnia swą rolę usmażony na patelni. Karczek jest zasadniczo jednym z prostszych mięs, jeśli chodzi o obróbkę w kuchni, zaś obtoczony w odpowiednich przyprawach i aromatach, i rzucony na patelnię, staje się niemal boski 🙂  Pomysł na przygotowanie obiadu ze smażonym karczkiem w roli głównej przyszedł mi do głowy całkiem przypadkiem i mam wrażenie, że tego typu spontaniczne potrawy smakują najlepiej.

Przekonajcie się sami 🙂
Oto on:

Smażony karczek w ziołach prowansalskich na talerzu

Smażony karczek

Smażony karczek w ziołach prowansalskich:

– pół kilo karczku
– olej
-zioła prowansalskie
– oliwa z oliwek

Na talerzu rozlewamy trochę oliwy, dodajemy do niej łyżeczkę ziół prowansalskich i mieszamy razem. Karczek kroimy na plasterki jak kotlety, obtaczamy w oliwie z ziołami i zostawiamy na ok.godzinkę, żeby ładnie „nasiąknęło”. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy kotlety z obu stron. Osobiście radzę, aby pokrojone kawałki były spore, bo podczas smażenia skubaniec się kurczy i wybrzusza.
Tak usmażone kawałki podajemy z ryżem i surówką. Pychota 🙂

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje