Szarlotka- przepis


Sierpień 26th, 2013 utworzone przez: Aneta

Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast. Pod żadną inną postacią jabłka mi tak nie smakują jak właśnie w cieście. Mój jedyny kłopot z szarlotką polega na tym, że… nie lubię jej robić. Tzn w ogóle nie lubię robić żadnych ciast -wolę pójść do sklepu i kupić gotowe. Nie brzmi to może najlepiej, jako że blogerka kulinarna powinna chwalić się wokół wszystkim, co umie zrobić, ale ja najwyraźniej jestem inna.

Z ciekawostek dotyczących szarlotki można odnotować fakt, skąd się wzięło to jedno z najpyszniejszych w polskiej kuchni ciast. Otóż ojczyzną szarlotki jest piękna Francja. Ciasto szarlotkowe, zwane inaczej jabłecznikiem, było wynalazkiem niejakiego Marie Antoine Careme, który przygotował ciasto dla cara Aleksandra I. Szarlotka to nic innego jak półkruche lub kruche ciasto z dodatkiem owoców, przy czym wcale nie muszą to być wyłącznie jabłka. W szarlotce doskonale sprawdzają się także gruszki, morele, czy brzoskwinie. Nazwa szarlotki wzięła się od imienia księżnej Charlotte, szwagierki cara, która później została także carycą.

W polskie wersji szarlotki do owoców można dodać także przyprawy korzenne, którymi najczęściej są cynamon i goździki.

Szarlotkę również uwielbia mój mąż i mało tego, CHCE ją robić. Więc proszę bardzo, robimy szarlotkę. Tzn. on zrobił, a ja stałam obok i gapiłam się… pardon, robiłam zdjęcia 🙂 Oto przepis na szarlotkę, wykonaną przez mojego męża:

Szarlotka przepis i składniki:

  • 2 kilo jabłek
  • mąka, 250 g
  • proszek do pieczenia, łyżeczka
  • jajko (my wzięliśmy 2)
  • cukier puder
  • 250 g masła roślinnego
  • cukier, 1/4 szklanki
  • cynamon
  • łyżka śmietany

250 g mąki, 125 g masła, żółtko jaja, proszek do pieczenia, śmietanę i cukier siekamy wspólnie i wyrabiamy szybko ciasto. Następnie oddzielamy ładnie jedną trzecią ciasta od reszty i oba kawałki wkładamy do lodówki na kilka minut, żeby się schłodziły. W międzyczasie możemy obrać i pokroić jabłka oraz nastawiamy piekarnik na 150 stopni.

skladniki-ciasta-szarlotki

Składniki ciasta szarlotki

szarlotka-ciasto

Szarlotka- wyrobione ciasto

Następnie wyjmujemy większą część ciasta i wykładamy nią brytfankę. Potem kładziemy warstwę jabłek i posypujemy cynamonem.

szarlotka-ulozone-jablka

Szarlotka- ułożone jabłka

Na wierzch ścieramy na tarce tą jedną trzecią ciasta tak, by pokryła wierzch jabłek. I wkładamy do piekarnika, podnosząc temperaturę do 180 stopni. Pieczemy ok 1 godziny.

szarlotka-w-piekarniku

Szarlotka w piekarniku

W niemal każdym przepisie na szarlotkę jest wprawdzie podane, żeby piec 45 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. My piekliśmy naszą szarlotkę  godzinę i pięć minut. A i tak jabłka puściły sok…

A potem już tylko na talerzyk i posypać cukrem pudrem 🙂

domowa-szarlotka

Domowa szarlotka na talerzyku

Prawdopodobnie do szarlotki można dodać jeszcze rodzynki, ale co kto lubi. Ja rodzynek nie znoszę. A jak Wy robicie szarlotkę?

 

 

 

Tagi:
W kategorii: Ciasta i desery
Komentarze: komentarze 2 »

2 odpowiedzi na “Szarlotka- przepis”

  1. Lux napisał(a):

    Również uwielbiam szarlotkę i tak jak Tobie jabłuszka najbardziej smakują mi właśnie w niej. W mojej wersji szarlotki prócz jabłek i cynamonu dodaje również rodzinki.

  2. Andrzej napisał(a):

    Tak, szarlotka na śniadanie obiad i kolację! Jedyna wada to, że za szybko znika ;(

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje