Surowe mięso w polskiej kuchni, czyli tatar na wybiegu


Marzec 11th, 2013 utworzone przez: Aneta

Pomimo tego, że w dawnych czasach  jednym z największych polskich przysmaków było właśnie surowe mięso (słynny tatar), dziś chyba nieco trudno go spotkać w restauracjach. Jeszcze trudniej namówić do jego spróbowania młode pokolenie, dla którego jedzenie surowego mięsa wydawać się może dzikim pomysłem.

To prawda, SUROWEGO, ponieważ słynny tatar to nic innego jak zmielone surowe, najczęściej wołowe mięso z dodatkiem jajka, cebuli oraz ogórka. Kiedyś był prawdziwym przysmakiem, dziś to już tylko nieczęsta domowa przystawka podawana w wąskim gronie. Dlaczego? Ciężko jednoznacznie stwierdzić co jest tego przyczyną, ale faktem jest, że Polacy współcześnie nie mają zbytniego zaufania do surowego mięsa. Surowe warzywa i owoce, owszem, czemu nie. Mięso raczej nie. A wydawać się to może dziwne, ponieważ wbrew pozorom ludzki organizm jest świetnie przystosowany do trawienia surowego. Przecież nasi jaskiniowi przodkowie jedli wyłącznie surowe mięso i nikt nie narzekał…

A przecież surowe mięso to samo dobrodziejstwo: nie przetworzone termicznie zawiera prawdziwą bombę witaminową, mnóstwo wody, błonnika oraz soli mineralnych. Dodatkowym atutem jest także mniejsza kaloryczność surowego mięsa, zatem nie musimy martwić się o przytycie. Gotowanie, smażenie czy pieczenie mięsa pozbawia go części witamin i składników mineralnych, lecz zazwyczaj nie wyobrażamy sobie spożywania go bez termicznej obróbki.

No dobrze, zatem jakie mięso można śmiało spożywać na surowo? A chociażby wyżej wspomnianego tatara, który dawniej był wyjątkowo popularny i jedzono go z największą przyjemnością. Befsztyk tatarski przygotowuje się bowiem z surowej siekanej wołowiny z dodatkiem jajka, ogórków, marynowanych grzybów oraz cebulki. Jednak, co ciekawe, dziś tatar jest bardziej znany i popularny w całej Europie niż w Polsce i ile krajów tyle samo sposobów na jego przygotowanie. Mimo, że tatar był niezwykle popularny w Polsce to samo pochodzenie potrawy polskie nie jest. Legenda głosi, że nazwa tatar wzięła się od Tatarów a ściślej od wyobrażeń na ich temat. Tatarzy jak wiadomo siali postrach w całej Europie i znani byli ze swej brawury, którą zawdzięczali podobno właśnie jedzeniu surowego mięsa. Prawda jednakże jest nieco inna: Tatarzy owszem, używali surowego mięsa, ale pod końskie siodło, co by zwierzętom było lżej i nic ich nie obcierało. Z jedzeniem surowego mięsa raczej niewiele miało to wspólnego…

Prawdą jest, że dziś tatar nie jest może w  Polsce już aż tak popularną potrawą jak kiedyś, ale istnieje za to inna, która zdobywa sobie coraz większą popularność, a mianowicie sushi. Dziś można spotkać już coraz więcej restauracji, które specjalizują się w serwowaniu surowej ryby z wszelkimi dodatkami, a co jeszcze ciekawsze, tego typu restauracje znajdują sobie coraz więcej wielbicieli. Jednak aby przygotować dobrą i zdrowa potrawę z surowego mięsa należy ją odpowiednio przygotować. Mięso nie powinno zbyt długo leżeć w lodówce, zaś pojemniki, w których jest trzymane powinny być czyste aż do obrzydliwości. Przygotowanie sushi zaś powinno odbywać się na świeżo, tuż po zamówieniu potrawy.

Jednak, nie ma co ukrywać, że współcześnie Polacy raczej nie mają zaufania do surowego mięsa i wciąż wolą go gotować, piec, tudzież smażyć, unikając krwistego i surowego stanu co jednocześnie nie przeszkadza im chodzić do eleganckich restauracji i barów z sushi.

tatar

Tatar na talerzu
(zdj. z lafemmemange.wordpress.com)

tatar z jajkiem na talerzu

Tatar z jajkiem na talerzu
(zdj. z umami.typepad.com)

Lubicie tatara lub inną surową potrawę? Co o tym sądzicie? Piszcie!

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby,Przystawki, przekąski i sosy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje