Udka kurczaka po meksykańsku


Wrzesień 3rd, 2012 utworzone przez: Aneta

Brzmi dumnie, i tak też wygląda. Udka kurczaka po meksykańsku to bardzo ciekawa, prosta do przyrządzenia i smaczna potrawa, jeśli ktoś oczywiście uwielbia, jak go gardło piecze. Kurczak po meksykańsku jest bowiem potrawą ostrą. Znalazłam przepis na kurczaka w jednej z książek kucharskich i postanowiłam go przyrządzić, ponieważ po pierwsze udka z kurczaka to moja ulubiona część kury, a po drugie przepis nie był taki trudny. Wiadomo, jak się niedawno zaczęło przygodę z gotowaniem, to nie należy na początku ostro szarżować.

Udka z kurczaka po meksykańsku przyrządza się łatwo. Oto przepis:

  •  dwa opakowania podudzi z kurczaka (ja kupuję dwa opakowania, w których mam po 4 udka, razem wychodzi mi osiem)
  • puszka kukurydzy
  • cebula
  • sproszkowane chili (uwaga z dodawaniem tego)
  • puszka całych pomidorów
  • sól
  • olej do smażenia

Na początku naszej przygody z kurczaczkiem po meksykańsku należy oczywiście kupić dwa opakowania świeżych podudzi z kurczaka. Dlaczego upieram się przy dwóch opakowaniach? Ponieważ mam wtedy osiem udek a to oznacza obiad na dwa dni, a to z kolei oznacza spokój z obiadem na dwa dni :). Udka wykładamy na deseczkę i myjemy je. Następnie, na patelni rozgrzewamy trochę oleju i smażymy udka z obu stron aż zrobią się rumiane. Trwa to parę minut,a  w tym czasie możemy spokojnie posiekać cebulę i odsączyć kukurydzę.

Podudzia z kurczaka

Udka z kurczaka

Gdy udka już się podsmażą, wykładamy je na talerz lub do miski i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na patelni przysmażamy cebulę. Co ważne, cebuli nie należy rumienić! Trzeba ją tylko zeszklić.

Posiekana, podsmażona cebula na patelni

Smażona cebula

Gdy cebula jest już gotowa, wykładamy na patelnię pomidory z puszki i rozdrabniany widelcem, żeby się nieco rozleciały. Dodajemy także odsączoną kukurydzę i chilli. Hm, i tutaj moja uwaga: Jeśli ktoś bardzo lubi piekące, może dodać wg przepisu łyżeczkę chilli. Ja tak zrobiłam i potem ciężko mi było przełknąć. Dlatego postanowiłam, że na drugi raz dodam albo czubek małej łyżeczki, albo wcale, ponieważ sos smakuje równie dobrze i bez ostrego.

Sos meksykański na patelni

Sos z pomidorów i kukurydzy

Do sosu dodajemy podsmażone udka, w miarę możliwości mieszamy i dusimy pod przykryciem ze 20 minut, aż się wszystko przegryzie. Sos można jeszcze doprawić szczyptą soli i cukru, wtedy uzyska ciekawy, ostrzejszy smak.

Ogólnie polecam, gdyż jest to potrawa bardzo prosta i niezwykle smaczna.

 

SMACZNEGO!

Podudzie z kurczaka w sosie meksykańskm

Udko z kurczaka w sosie meksykańskim

 

 

 

Tagi:
W kategorii: Mięso, drób i ryby
Komentarze: komentarze 2 »

2 odpowiedzi na “Udka kurczaka po meksykańsku”

  1. Nina napisał(a):

    Udka są naprawdę smaczne!
    Ze względu jednak na upodobania kulinarne moje i mojego męża ja dałam 3 łyżeczki chili 🙂

    • Aneta napisał(a):

      Mój mąż chyba także nie miałby nic przeciwko więcej ilości chili, ale wtedy ja nie miałabym możliwości tego zjeść. Za ostre dla mnie :)Dziękuję za komentarz i zapraszam do odwiedzania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje