Zakwaszenie organizmu


Listopad 9th, 2014 utworzone przez: Aneta

Zakwaszenie organizmu to podobno problem ponad połowy Europy, ale nikt nie bardzo wie, jak sobie z tym radzić. Co mnie osobiście zdziwiło to fakt, że do zakwaszenia organizmu przyznają się produkty, których na co dzień nie podejrzewalibyśmy o to. Co to właściwie jest to zakwaszenie organizmu?

Tłumacząc na ludzki język, zakwaszenie organizmu to nic innego jak zaburzenie równowagi kwasowo- zasadowej w organizmie. Tak na co dzień podobno organizm sam sobie daje radę z nadmiarem kwasu, ale gorsze okoliczności sprawiają, że naturalne metody nie zawsze dają radę. Brzmi groźnie i w sumie nie ma z tym żartów. Zakwaszony organizm wysyła nam wiele sygnałów, że dzieje się coś złego. Jak odczuwamy zakwaszenie? W pierwszej kolejności podobno można odczuć poprzez wzdęcia, biegunki lub zaparcia, bóle mięśni i głowy, ogólne osłabienie i zmęczenie oraz rozdrażnienie.

W dzisiejszym zabieganym i zagonionym świecie, gdzie wszystko musi być na dziś a najlepiej na wczoraj, jesteśmy zestresowani, przemęczeni i zagonieni, a do tego wszystkiego brakuje nam ruchu na  świeżym powietrzu. W ogóle brakuje nam ruchu… To właśnie te czynniki sprawiają, że nasze ciało nie do końca radzi sobie z zakwaszeniem.

Na szczęście, wg wielu naukowców, sami możemy poradzić sobie z zakwaszonym organizmem. Fundując sobie choćby odrobinę ruchu w wolny od obowiązków dzień, ale najlepszym sposobem jest zmiana formy żywienia. Nie chodzi tu o stosowanie jakiś restrykcyjnych i groźnie brzmiących diet, nic podobnego. Wystarczy odżywiać się normalnie, wiedząc jednocześnie, które produkty zakwaszają organizm i należy je ograniczyć. Właśnie, NIE WYELIMINOWAĆ, tylko ograniczyć. Dlaczego eliminacja nie wchodzi w grę? Ponieważ musielibyśmy nie jeść… nic. Oto produkty, które zakwaszają organizm: słodycze, alkohol, czarna herbata, jaja, mięso, produkty zbożowe, ryby, tłuszcze, polerowany ryż, wędliny, napoje gazowane.

Czytając powyższe zdanie można by dojść do wniosku, że groziłaby nam śmierć głodowa, gdybyśmy zrezygnowali całkowicie ze wszystkiego, bo przecież niemal wszystkie powyższe produkty znajdują się przecież w naszej diecie!

Ktoś mógłby stwierdzić: No dobra, wszystko pięknie, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że np. ryby, najzdrowszy produkt spożywczy świata może zakwaszać organizm. Przecież ryba nie jest kwaśna. To samo ze słodyczami albo ryżem. Więc o co chodzi? A chodzi o to, że te produkty nie zakwaszają same z siebie, ale zakwasza organizm to, co zostaje po ich rozkładzie. Dlatego lista produktów zakwaszających organizm jest tak imponująca.

Człowiek rozumny oczywiście nie wpadnie w panikę tylko po prostu wprowadzi do swojej diety produkty, które zajmują się odkwaszeniem organizmu. Co trzeba zatem jeść? Najlepiej odkwasza organizm kasza jaglana i gryczana, warzywa (w tym cukinia, brokuły szpinak, bakłażan, rzodkiewka, buraki, pomidory), owoce, śmietana i surowe mleko oraz migdały.

Nie trzeba rezygnować z większości swoich przysmaków, wystarczy je po prostu rozsądnie ograniczyć (mięso, czy słodycze, nie mówiąc o alkoholu). Aby uniknąć zakwaszenia organizmu trzeba by też ograniczyć picie zbyt mocnej czarnej herbaty i unikać ciężkostrawnych, wysoko przetworzonych posiłków i dużo się ruszać. Oraz, oczywiście, pić dużo wody. Rozsądnie byłoby także uważać na wszystkie diety- cud, bo one także mają wpływ na stan naszego organizmu i mogą powodować jego zakwaszenie.

Proste, choć trudne jednocześnie. Ale nie niemożliwe do wykonania.

grillowane mięso z warzywami

Grillowane mięso z warzywami.
(zdj. z www.zastavki.com)

Istnieje więc spora szansa, że reklamy telewizyjne na temat środków na odkwaszenie organizmu nie są do końca pozbawione sensu…

 

Tagi: ,
W kategorii: Kulinarne imprezy,Zdrowie a żywność
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje