Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami


Lipiec 12th, 2013 utworzone przez: Aneta

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami to jedno z najlepszych dań, jakie kiedykolwiek jadłam. Sama jestem wielbicielką wszelkiego typu zapiekanek, ale mam jeden warunek: muszą być w niej ziemniaczki i żółty ser.

Reszta wedle uznania, albo raczej co wpadnie w ręce. Zapiekankę robi się szybko, można do niej wykorzystać niemal wszystko (pod warunkiem, że będzie ze sobą współgrało), no i najważniejsze: zawsze doskonale smakuje. Ja swoją zapiekankę zrobiłam najprościej jak się dało, a oto przepis:

Przepis na zapiekankę z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami:

  • 6 ziemniaków
  • 2 pęta kiełbasy zwyczajnej
  • 12 sporych pieczarek
  • 40 deko sera żółtego (ja biorę goudę aro, najlepiej się topi)
  • cebula
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Ziemniaki kroimy w plasterki. Mogą być cieńsze lub grubsze. Ja swoje ziemniaki podgotowałam nieco, żeby były bardziej miękkie, ale przyznaję, nie był to najlepszy pomysł. Po odparowaniu wody część zaczęła się rozpadać i poza tymi, które udało się w całości włożyć do naczynia żaroodpornego, resztę konsumowaliśmy prosto z garnka widelcem.

ziemniaki w plasterkach

Ziemniaki w plasterkach

W tym czasie kroimy pieczarki w plasterki, oraz cebulę w piórka.

pieczarki w plastrach

Pieczarki w plastrach

pieczarki i cebula

Pieczarki i cebula

 

Gdy ziemniaki będą gotowe, kładziemy jedną warstwę na dnie naczynia żaroodpornego. Na tym kładziemy cebulę i pieczarki oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę i przykrywamy plastrami sera. Następnie kładziemy następną warstwę pieczarek, kiełbasy i cebuli oraz ser. Z wierzchu przykrywamy plastrami ziemniaków i serem.

zapiekanka-warstwy

Zapiekanka-warstwy

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 40 minut, choć tak po prawdzie to czas sprawdzamy na oko, czy wszystko się zrobiło. Ja przynajmniej tak robię… 🙂 I można jeść! 🙂

zapiekanka-gotowa

Zapiekanka

To moja wariacja na temat zapiekanki. Macie jakieś swoje, inne, pomysły na to danie? Piszcie!

 

 

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Mięso, drób i ryby,Z warzyw i owoców
Komentarze: 1 komentarz »

Jedna odpowiedź do “Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i pieczarkami”

  1. Dagmara napisał(a):

    „Sama jestem wielbicielką wszelkiego typu zapiekanek, ale mam jeden warunek: muszą być w niej ziemniaczki i żółty ser” w 100% zgadzam się z autorką! W zapiekance muszą być ziemniaki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje