Zdrowotne działanie winogron


Czerwiec 24th, 2015 utworzone przez: Aneta

Winogrona, pod każdą niemal postacią, lubią chyba wszyscy. Winogrona można jeść bez względu na to, jak wyglądają (wyłączywszy pleśń): jako olej z pestek, surowe, dżem, rodzynki, ocet, ale najbardziej popularna jest postać płynna, czyli czerwone wino 🙂

Gdy przeczytałam artykuł odnośnie zdrowotnego działania winogron, doszłam do wniosku, że od jutra zaczynam je jeść. Zdrowotne działanie winogron jest niemal nieograniczone. Winogrona wpływają pozytywnie na organizm pod każdą postacią. Jak wiadomo, najlepsze i najzdrowsze są zawsze te surowe, świeże w kiściach, ale jak wiemy, nie zawsze jest możliwe, aby je dostać. Zwłaszcza zimą. Winogrona swe zdrowotne właściwości magazynują w tych częściach, które dla mnie osobiście są najmniej smaczne: w skórce (chociaż to akurat zamyka spór o to, czy winogrona powinno się jeść bez skórki czy ze skórką), pestkach (jak dla mnie są nie do przełknięcia przez ich gorzki posmak), oraz liściach, których oczywiście chyba nikt nie je. Wynika więc z tego jasno, że winogrona należy jeść CAŁE i podobno najlepiej małą miseczkę dziennie. Winogrona mają mnóstwo zdrowotnych właściwości, ale stosowanie ich wymaga sporego samozaparcia, ponieważ trzeba je jeść codzienne. A nie każdy o tym pamięta.

winogrona w koszyku

Winogrona w koszyku (zdj. z www.1ms.net)

 

Co takiego dają nam więc te winogrona, że powinniśmy je jeść codziennie? W zasadzie wszystko. Jeśli czujemy się zmęczeni, wyczerpani i nie mamy siły do działania już od samego rana, powinniśmy sięgnąć po winogrona. Dzięki obecności witamin C, K, A i z grupy B, oraz takich związków jak miedź, żelazo, magnezu, potasu i fosforu skutecznie eliminują zmęczenie i zwracają nam siły witalne. Dodatkowo regenerują nasze mięśnie oraz system nerwowy. I tu może zabrzmieć nieco jak reklama produktu, ale podobno już garść winogron lub połowa szklanki soku sprawia, że natychmiast odzyskujemy energię.

Tu będę mieć dobrą wiadomość dla koneserów wina – picie umiarkowanych ilości czerwonego wina poprawia pracę układu sercowo- naczyniowego, zapobiegając tworzeniu się zakrzepów krwi, poprawia ciśnienie krwi i zapobiega zawałom. Mało tego, winogrona mają także właściwości przeciwzapalne i pomagają zapobiegać miażdżycy i stanom zapalnym.

winogrona w okrągłym koszyku

Winogrona w okrągłym koszyku (zdj. z www.hdwallpapersnew.net)

 

Co równie ważne, winogrona posiadają jeszcze jedną zdrowotną właściwość- chronią przed rakiem. Zapobiegają przewlekłym stanom zapalnym, co jest jednym z dwóch głównych powodów rozwoju nowotworu, dzięki czemu chronią organizm przed tą chorobą. Jeśli jednak ktoś jest już chory, winogrona hamują rozwój komórek rakowych w raku prostaty, jelita grubego, płuc, piersi i skóry.

kiść winogron na stole

Kiść winogron na stole (zdj. z www.wisekitchen.wordpress.com)

 

 

Jest też jeden wstydliwy problem, z którym winogrona radzą sobie doskonale – walka z zaparciami. Przyznaję bez bicia, jestem jedną z osób, które ten problem dotyczy, więc mogę sama na sobie poeksperymentować i sprawdzić działanie winogron. Zaparcia to bardzo duży problem, zwłaszcza kiedy jest się np. na wyjeździe: wakacyjnym lub służbowym. Wierzcie mi, poza biegunką nie ma chyba gorszej przypadłości. Winogrona również tutaj wykazują swe zdrowotne właściwości: winogrona zawierają sporo błonnika, który reguluje pracę jelit i przyspiesza usuwanie resztek z organizmu. Codzienne jedzenie miseczki winogron lub picie z nich soku (pół szklanki) wystarcza do pozbycia się problemu. Jeśli zaś nie mamy świeżych winogron, można się posiłkować suszonymi. Tylko tu trzeba się nieco więcej nagimnastykować: musimy zalać rodzynki wodą i pozostawić je na noc. Rano zaś na czczo zjeść je a pozostałą z nich wodę po prostu wypić. Trochę to męczące, przyznaję, ale w sumie chyba warto się trochę poświęcić dla dobra sprawy. Odzyskamy nie tylko kontrolę nad własnym ciałem, ale przede wszystkim zdrowie i dobre samopoczucie. Zaparcia mogą być groźne i prowadzić do wielu chorób, a tego chyba nie chcemy.

kiść winogron

Kiść winogron (zdj. z www.hqwallbase.com)

 

 

Jeść winogrona powinniśmy także, jeśli chcemy pozbyć się chronicznego chorowania i łapania infekcji. Zawarte w winogronach witaminy C, B6 i miedzi skutecznie wpływają na układ immunologiczny i wspomagają organizm w walce z wirusami i chorobami.

Zatem kieliszki i szklanki w dłoń, owoce w garść i SMACZNEGO 🙂

winogrona na gałęzi

Winogrona na gałęzi (zdj. z www.healthyfig.com)

 

 

 

Tagi: ,
W kategorii: Zdrowie a żywność
Komentarze: komentarze 3 »

3 odpowiedzi na “Zdrowotne działanie winogron”

  1. Wiesiek napisał(a):

    No to jestem teraz totalnie zaskoczony. Dobrze, że przeczytałem artykuł od deski do deski i nie muszę pytać o właściwości winogron w postaci płynnej z % 🙂 Już nie mogę się doczekać pierwszego w tym roku zbioru winogron z ogrodu. Mam dwa gatunki czerwonych i jeden białych, który co roku umarza, jest bardzo delikatny.
    Wiesiek ostatnio napisał…1-dniowy detoks organizmu – podejmij wyzwanie!My Profile

  2. Klara napisał(a):

    Nigdy nie zastanawiałam się nad winogronami. Zawsze je jadłam, bo były w domu, ale od dziś będę je częściej kupować.

  3. PD napisał(a):

    Nie miałam pojęcia, że winogrona są tak bardzo zdrowe. Od dzisiaj codziennie kilka kuleczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje