Ziele angielskie


Listopad 2nd, 2012 utworzone przez: Aneta

Chyba żadna z gospodyń domowych nie wyobraża sobie przyrządzania zupy lub sosu bez dodania kilku ziarenek ziela angielskiego. Mimo iż przyprawa ta ma amerykańskie korzenie, a konkretnie korzenie rodem z Ameryki Środkowej i Karaibów, to dziś króluje ona na angielskich i karaibskich stołach.

Ziele angielskie jako roślina jest wiecznie zielone, o wysokości dochodzącej do 10 metrów, mające piękne lśniące liście o nieco jajowatym kształcie i podwiniętych brzegach. Owocem tej rośliny są kuliste jagody wielkością przypominające groszek. Niedojrzałe jagody są zielone, jednak gdy dojrzeją zmieniają kolor na szkarłat.

Ziele angielskie przybyło z Ameryki do Europy za sprawą Krzysztofa Kolumba, który prawdopodobnie był święcie przekonany, że wiezie pieprz. Wygląd i ostry smak wszak podobne. Jednak szerokie zastosowanie i znajomość ziela angielskiego w Europie nastąpiło dość późno, bo dopiero w XVII wieku. Anglicy nazwali go „all spice”, przekonani iż ziele angielskie jest mieszanką wielu przypraw co nie do końca zgadzało się z prawdą. Jednakże walory smakowe i zapachowe ziela sprawiły iż szybko zrobiło ono karierę na ziemiach brytyjskich.  Ta popularność ziela na Wyspach Brytyjskich sprawiła, że Polacy ochrzcili przyprawę nazwą „ziele angielskie”.

Z ciekawostek odnotować można także to, iż w XVIII wieku ziele angielskie stosowano w charakterze nieco odmiennym a mianowicie jako dezodorantu. Podobno rosyjscy żołnierze stosowali sproszkowane ziele angielskie do butów, aby pozbyć się (delikatnie mówiąc) niemiłego zapachu. Co kto lubi… 😉

Ziele angielskie to niezwykle aromatyczna i ciekawa przyprawa. Ma korzenny zapach i ostry smak przez co należy go używać z umiarem. W polskiej kuchni dodawany jest zazwyczaj do różnego rodzaju mięs, drobiu, zup. Zielem angielskim przyprawia się przetwory warzywne, zaś Anglicy poszli kawałek dalej i dodają go nawet do deserów. Ziele angielskie popularne jest przy produkowaniu wędlin, marynat, ale można go także dodać do sałatek warzywnych a nawet kompotów. Zaleca się jednak dodawać tylko szczyptę.

Ziele angielskie ma także właściwości lecznicze: łagodzi wzdęcia, kolki i zaburzenia trawienne. Używany jest także w przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym a nawet kosmetycznym.

krzak ziela angielskiego

Krzak ziela angielskiego
(zdj. z www.colourbox.com)

ziele angielskie

Ziele angielskie w misce
(zdj. z www.colourbox.com)

 

Tagi: ,
W kategorii: Zioła i przyprawy
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje