Pieprz czarny-pochodzenie i zastosowanie


Marzec 7th, 2013 utworzone przez: Aneta

Pieprz czarny jest jedną z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni- co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Jego ostry smak i zapach sprawiają, że pieprz czarny dodaje się niemal do wszystkiego (może z wyjątkiem kompotu…), czy to do zup czy innych dań, oraz do sałatek i wędlin. Wszyscy znamy i lubimy pieprz czarny, ale czy wiemy skąd pochodzi? (więcej…)

Ziele angielskie


Listopad 2nd, 2012 utworzone przez: Aneta

Chyba żadna z gospodyń domowych nie wyobraża sobie przyrządzania zupy lub sosu bez dodania kilku ziarenek ziela angielskiego. Mimo iż przyprawa ta ma amerykańskie korzenie, a konkretnie korzenie rodem z Ameryki Środkowej i Karaibów, to dziś króluje ona na angielskich i karaibskich stołach. (więcej…)

Majeranek


Październik 30th, 2012 utworzone przez: Aneta

Majeranek to chyba najbardziej popularna i niekwestionowana gwiazda wśród polskich przypraw. Chyba nie ma kuchni, w której nie używano by majeranku do wszelkich potraw.

Uprawa majeranku jest prosta, ale chyba nie zawsze opłacalna ponieważ sklepowy majeranek jest bardzo dobrej jakości i nie ma potrzeby uprawiania go we własnym ogródku. (więcej…)

Liście laurowe


Październik 30th, 2012 utworzone przez: Aneta

Liście laurowe, jak większość chyba przypraw, swe pochodzenie zawdzięczają Azji Mniejszej, choć ta przyprawa akurat spotykana była także w rejonie Morza Śródziemnego. Jak to zwykle bywa liść laurowy znany był już w czasach starożytnych, kiedy to ludy rzymskie i greckie ceniły liście laurowe za ich zapach, wiecznie zielony stan i niewątpliwe piękno szpiczastych i aromatycznych listków. (więcej…)

Korzenne owoce, czyli kolendra siewna


Październik 5th, 2012 utworzone przez: Aneta

Muszę szczerze przyznać, że jeszcze nie tak dawno temu kolendra nie była moją ulubienicą. Nie ma w ty nic dziwnego, ponieważ wiele osób nie ma zaufania do tej przyprawy. Kolendra charakteryzuje się tak ostrym i charakterystycznym smakiem i zapachem, że nie każdemu to pasuje. Jednak gdy tylko wypróbujemy kolendrę jako przyprawę do potraw więcej niż jeden raz, nasze zdanie o niej może ulec zmianie 🙂 (więcej…)

Kminek zwyczajny, ale nadzwyczajny


Październik 3rd, 2012 utworzone przez: Aneta

Kminek zwyczajny to roślina, którą znano już w epoce kamienia łupanego, czyli dość dawno :). Europa (w tym Polska) poznała tę ciekawą roślinę w epoce średniowiecza i od tego momentu kminek jest już  powszechnie uprawiany. Posiada właściwości przyprawowe i lecznicze, co zależne jest od tego, którą część kminku akurat posiadamy. (więcej…)

Królewski bazyliszek, czyli co wiemy na temat bazylii


Wrzesień 28th, 2012 utworzone przez: Aneta

Dlaczego nazwałam bazylię królewskim bazyliszkiem? Nazwa tej ciekawej przyprawy pochodzi z języka greckiego, od słowa „basileus” które oznaczało króla, ponieważ Grecy wierzyli, że tylko król może dostąpić zaszczytu zerwania nie tylko liści, ale i całej roślinki.

No dobrze, to król, a skąd w takim razie wziął się bazyliszek? (więcej…)

Curry, czyli szczypta hinduizmu w kuchni


Wrzesień 27th, 2012 utworzone przez: Aneta

Na początku muszę przyznać, że ja sama nie do końca jestem przekonana do curry. Nie używam jej zbyt często i nie mam jakiś szczególnie zapadłych w pamięci przykładów jej stosowania w moim domu, bo chyba zwyczajnie curry w moim rodzinnym domu nie występowała. (więcej…)

Zapach lasu w kuchni, czyli przygoda z jałowcem


Wrzesień 27th, 2012 utworzone przez: Aneta

Nie wiem, czy zapach jałowca wszystkim kojarzy się z zapachem lasu, ale mnie na pewno. Jakiś czas temu, przygotowując schab do pieczenia, mój mąż wpadł na pomysł, aby dodać do potrawy nieco rozdrobnionych ziarenek jałowca. I miał rację! Jałowiec pachnie cudnie, naprawdę kojarzy mi się z lasem, no i potrawa nim przyprawiona smakuje i pachnie obłędnie. (więcej…)



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje