Żurek z kiełbasą i jajkiem


Maj 12th, 2013 utworzone przez: Aneta

Żurek z kiełbasą i jajkiem to chyba jedna z najsmaczniejszych zup, jakie królują na polskich stołach, zwłaszcza na wielkanocnym stole, ale nikt przecież nie powiedział, że tylko wówczas. Żurek z obowiązkowym jajeczkiem jest doskonały również i na co dzień, zwłaszcza, że jest to w miarę szybka i łatwa do przygotowania zupa.

Sama osobiście uznałam, że niekoniecznie musimy czekać do Wielkanocy, żeby zjeść dobry żurek i po prostu zrobiłam go któregoś pięknego dnia. Oto przepis:

Żurek z kiełbasą i jajkiem:

  • włoszczyzna
  • kwas do żurku (ja biorę gotowy w butelce ze sklepu. Może to profanacja…)
  • ze trzy kawałki białej kiełbaski, surowej
  • kilka plastrów wędzonego boczku
  • przyprawy: 3 ziela angielskie, 2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz, 3 liście laurowe. Niektórzy dodają jeszcze łyżeczkę chrzanu, ale ja tego nie robię.
  • cebula

Warzywa myjemy, obieramy,możemy pokroić także na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka razem z kiełbasą i zalewamy wodą.

Warzywa na żurek z kiełbasą i jajkiem

Warzywa na żurek

Gotujemy ok. 50 minut, aż kiełbasa się zrobi. W międzyczasie na innym palniku podsmażamy spory plaster cebuli i dodajemy do zupy. Następnie na patelni podsmażamy lekko boczek i dodajemy do wywaru, a także wlewamy kwas.

Żur w garnku

Żur w garnku

Kwas powinno się także najpierw wymieszać z odrobiną wywaru oraz porządnie wstrząsnąć i dopiero wtedy wlać do zupy. Wówczas dodajemy także resztę przypraw i gotujemy jeszcze z 10 minut. W garnku gotujemy na twardo kilka jajek, kroimy je na połówki lub ćwiartki i dodajemy do gotowej już zupy na talerzu 🙂

Kiełbasa i jajko w podanym żurku

Żurek na talerzu

Smacznego 🙂 A może macie jakieś swoje inne pomysły na żur? Piszcie!

 

Tagi:
W kategorii: Zupy i dania jednogarnkowe
Komentarze: Dodaj swoją opinię »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge



Copyright © 2012 Kuchenne Nierewolucje